Nieuws

6 NK tickets in the pocket

22 maart 2018
Zondag 18 maart wisten maar liefs 6 van de 7 judoka's zich te plaatsen voor het Nederland Kampioenschap judo op 7 april te Leek. Neomi Poppe, Eva Poppe en Dylan Bevelander wisten in hun categorie knap kampioen te worden. Marinke Rentmeester, Anna Moonen en Chairo Briars veroverden met het brons eveneens een ticket voor de nationale eindstrijd.

Hier kan ik het verhaal bij laten, maar dat doe ik niet. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik niet zozeer kijk naar de uitslag, maar vooral ook naar de manier waarop die uitslag is bereikt. Blij kan ik worden van goed spel ook al valt de uitslag dan wellicht tegen of omgekeerd. De ontwikkeling van judo is nooit een rechte steile stijgende lijn. Soms heb je nauwelijksdoor dat je wooruit gaat, een soort plateau-fase, of lijkt alles te mislukken. Zaterdag viel voor veel judoka's alles op z'n plek. Of, en dat is voor een coach nog leuker, hielp een enkele aanwijzing om "verkeerd" of inefficient spel, om te buigen naar dynamisch en efficient spel wat vervolgens gelijk een winnend punt opleverde.

Zo heeft Dylan hele grote vooruitgang geboekt in zijn eigen positie te opzichte van de tegenstander, en is hij nu veel gevaarlijker in links rechts combis. Hij won de finale, hulde daarvoor, maar hierbij was zijn positie duidelijk minder efficient dan in de voorgaande wedstrijden. Ook de pakking bij het inzetten van zijn voorkeurstechniekis verbeterd. Het is nog niet consequent, maar ook hier is een duidelijke stijginde lijn te zien. Top!

Neomi stond na een week ziek zijn duidelijk niet optimaal op de mat. Je zag ook regelmatig een dip in haar energielevel. Maar wat heeft ze zich er goed doorheen gesleept. Vermoeidheid leid vaak tot minder handige beslissingen. Ook Neomi verspeelde aanvankelijk veel kracht met ingezette worpen die vanwege positie of pakking gedoemd waren te mislukken. Wat bijsturing en bij de les roepen is niets waard als de desbetreffende judoka hier "doof" voor is of al die info niet (zo snel) kan verwerken. Neomi kon dit dus wel en wist spelwijzigingen door te voeren die haar naar de wist stuurde. Ondanks haar "on-fitheid" zo vastberaden bezig geweest! Bewonderenswaardig!!

Veel judoka's hebben zo hun vertrouwdetechniekjes. Dingen waar ze zekerheid uit halen en waar ze (lang) succesvol in zijn. Toch is het noodzakelijkje te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen. Eva deed dit zaterdag subliem. In haar laatste partij was ze erg dominant. In 5 seconden klaar uit en over was een mogelijkheid, maar (dit was van te voren al met haar besproken) we kozen voor nieuwe dingen. Zo vet om te zien dat ze goed geluisterd heeft en met voor haar nog niet eerder in een wedstrijd toegepaste technieken wist te winnen. Trots op haar aanpassend vermogen, super!

Marinke wilde zo graag. Ook dit, evenals vermoeidheid, kan in je nadeel werken. Zo stond ze een paar keer "verkeerd"om, liep ze achter de tegenstander aan of koos ze voor de verkeerde techniek ten opzichte van de positie en de balans van haar tegenstander. Zo verloor ze ook een partij. Werk aan de winkel dus. Gelukkig kregen we dit omgebogen en pakte het goed uit. Derde plaats werd met actief en veelzijdig judo veilig gesteld door haar toegepaste aanpassingen. Hier ben ik er blij mee, ga zo door!

Anna gaat altijd de mat op om te winnen. Dan is het balen als je tegen de favoriet en uiteindelijke kampioen moet starten. Tranen bij verlies zijn dan wel te begrijpen. Toch hadden we met elkaar afgesproken dat iedereen vol vuur en passie zijn hobby ging demonstreren. Als je gedaan hebt wat je kon en de ander is beter, prima, niet piepen en weer door. Nooit spijt hebben over wat je geprobeerd hebt, alleen over wat je hebt nagelaten. Dat klinkt leuk op een tegeltje, maar als het je overkomt dan moetje dat ook in de praktijk brengen. Mooi om te zien dat ze zicht verder niet uit het veld liet slaan en met alles wat ze te bieden heeft de rest gewonnen heeft. Dappere krijger!

Chairo Briars had van onze deelnemers zaterdag de minste wedstrijd ervaring. Met zijn  gewicht/leeftijd verhouding kunnen we niet spreken van een start met een voorsprong. De eerste wedstrijd ging helaas verloren. Chairo kwam hier echt kracht en ervaring te kort. De volgende partij stond er echter een andere vent op de mat. De opdrachten die hij van de coaching meekreeg werden met bijna aandoenlijk enthousiasme afgevuurd op de heren van tegenstanders die hij tegenover zicht trof. Zelfs verwurgingen schuwde hij niet. Knappe derde plaats en erg goed geluisterd. Super Chai!

Niel stond vandaag helaas niet op het podium. Deze stoere vent heeft echt niet meer in zijn mars dan wat hij vandaag kon laten zien. Blijf zo doorwerken Niel, ik heb er alle vertrouwen in.

Ook trainingsmaatje Collin had zaterdag pech. Hij kwam niet echt lekker in zijn spel en zag de ticket voor het NK aan zijn neus voorbij gaan. Potentie zat, nu werken aan het er op het juiste moment uit laten komen.

 
www.sportschoolgeelhoed.nl
Bij het laatste toernooi van het judo seizoen hebben onze judoka's nog aardig wat prijzen gewonnen.  1e plaatsen zijn er… Meer >
 
Daar zijn we natuurlijk super blij mee!   Meer >
 
www.sportschoolgeelhoed.nl

Glijfeesten 2019

21 juni 2019
Dit is zooooooo gaaf!!!  INFORMATIE GLIJFEEST 2019 Meer >
 
www.sportschoolgeelhoed.nl
Niet knokken maar wokken!! Ben jij 15 jaar of ouder, kom jij dan ook gezellig wokken als afsluiting van dit leuke en sportieve… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
17-03-2019 Meer >
 
11-03-2019 Meer >
 
 
 
 
10-03-2019 Meer >
 
03-03-2019 Meer >
 
03-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15-01-2019 Meer >
 
14-01-2019 Meer >
 
14-01-2019 Meer >
 
 
 
04-01-2019 Meer >
 
Secretariaat:
Klompenpad 1
4339 PR Nieuw en Sint Joosland

 
Hoofd locatie Dojo:
Koopmansvoetpad 81
4388 AS Oost Souburg
Terug naar boven